I Sverige har vi tagit rally till hjärtat. Rally handlar om snabba bilar, kurvor som kommer så snabbt att förarna måste ha med sig kartläsare i bilen och körs både på sommar och vinter. Vi uppskattar verkligen sporten och genom åren har vi skapat några riktigt bra förare.

Ewy Rosqvist

Ewy har gått ner i vår svenska historia som vår mest framgångsrika rallyförare. Hon var den första kvinnan att köra det vilda Gran Premiorallyt 1962. Av 280 deltagande bilar var det Ewy som tog ledningen och höll den under 444 mil ända in i mål. Utöver detta vann hon de europeiska mästerskapen under 1959, 1960 och 1961. Det klassiska Midnattssolsrallyt ligger också på hennes meritlista: mellan -59 och -62 dominerade hon damklassen. Ewy blev bra på att köra snabbt under sin tid som veterinärassistent. Hon hade som uppgift att transportera tjursperma till gårdar i Skåne och det var brådskande så kvalitén inte skulle försämras. Filmen “Rallybrudar” som kom ut för några år sedan, bygger på hennes liv. Efter att ha jobbat som museiguide i Tyskland i flera år, återvände hon till Sverige under 80-talet och bor numera som änka i Stockholm.

Per-Gunnar Andersson

Per-Gunnar, eller PG,  är en aktiv rallyförare som föddes 1980. Han debuterade för 11 år sedan i Finska rallyt och året efter ringde Suzuki på dörren och erbjöd honom att köra för dem. PG vann Junior VM två gånger, 2004 i en Suzuki Ignis och 2007 med en Suzuki Swift. Senare, under 2008, i en WRC-bil byggd av Suzuki, tog han en åttondeplats under Monte Carlo-rallyt året efter sin sista Juniorvinst.  Förra året valde PG och hans lag, AT Rallyteam, att skippa starten för VM i Frankrike på grund av odelade meningar i hur man skulle ta sig framåt i laget.  I år kör han för Marklund Motorsport och ska starta Rallycross SM för Supercar den 10 maj i en VW Polo.

Daniel Carlsson

Ännu en aktiv förare. Daniel Carlsson debuterade två år före PG, 2001. Han kom sjua i svenska VM-rallyt. I en Ford gjorde han en storslagen entré i rallyvärlden när han kom fyra i Monte Carlo-rallyt under 2002. Daniel har kört för flera olika bilmärken: han började med Ford och under sina första år körde han för Suzuki, Peugeot och Mitsubishi. Efter några år av både bra och dåliga tävlingar skrev han kontrakt för sex tävlingar med Citroens lag: OMV Kronos Citroen World Rally Team. I och med detta tävlade han på samma lag som Sebastian Loeb: rallyföraren som blev världsmästare 2006.  Sedan 2008 har Daniel tagit paus på obestämd tid efter han blev påträffade att köra full, trots medverkan i flera kampanjer mot rattfylleri.Dessa tre är bara ett litet smakprov på vad den svenska rallymarknaden har att erbjuda. Passa på att se en riktigt rallytävlingen när en arrangeras nära dig. Du kommer inte att ångra dig! Efter några minuters tittande kommer du att vara lika förälskad i sporten som vi är!