En bilsport som i Sverige är förhållandevis okänd är Nascar, vilket å ena sidan är märkligt, men å andra sidan inte är det. För Nascar är ett amerikanskt privilegium  om man nu inte åker över Atlanten och upplever det.NascarMan brukar ofta kalla Baseball eller Amerikansk fotboll för det allra mest amerikanska, vilket förvisso inte är helt galet eftersom båda två är en stor del av den amerikanska kulturen – det engagerar nästan alla. Men frågan är om inte Nascar ändå är en stark konkurrent till denna titel. Per Bjurman, mångårig USA-korrespondent för Aftonbladet tycker åtminstone det, och han beskriver det med följande ord:

Nej, det mest amerikanska som finns är nog ändå inte Super Bowl, äppelpaj eller John Wayne.Det mest amerikanska som finns är dånet, känslan och den förföriska doften av avgaser när förarna i 43 Stock car- ekipage uppradade på en racingbana samtidigt vrider om startnycklarna och börjar varva sina motorer. Hela myten om det förlovade landet sammanfattas i det ögonblicket.

Detta skrev han innan var dags för Nascar-final i Miami för dryga månaden sedan, och här sätter han fingret på något som nog många tänker på när de tänker USA “stora, kraftfulla och högljudda bilar”. Vill man verkligen uppleva den amerikanska kulturen när den är som bäst så gör man den vid ett event så som Nascar-finalen, Super Bowl eller The World Series. Människor som sitter vid sina husbilar med en Bud Light i ena handen och med ett getöga på den, kanske lite väl stora grillen som är medhavd hemifrån.Det är festivalstämning och engagemanget är stort liksom supporterskapet. Vill man själv uppleva detta så finns det svenska reseföretag som www.gosporttravel.com som erbjuder specialresor till event som dessa. Det kan vara smart att vända sig dit, för att få biljetter på egen hand är inte sällan ungefär lika svårt som att få biljetter till en Bruce Springsteen-konsert här i Sverige – och det vet ju de flesta av oss att det inte är speciellt enkelt.Vill du läsa hela Per Bjurmans artikel om Nascar-finalen så hittar du den på denna länk, men observera att du måste ha Aftonbladets plusabonnemang för att kunna läsa den.